Hardlopen om vet te verbranden? Zo doe je dat!

Of je nu wilt afvallen of je uithoudingsvermogen een boost wilt geven: deze tips helpen daarbij.

Side View Of Woman Running On Staircase
Artem Varnitsin / EyeEmGetty Images

Als je net begint met rennen (whoops, sorry collega's van Runner's World: hardlopen), kan het zijn dat de je snel wat gewicht verliest. Meestal duurt dat helaas niet eeuwig. Na 6 weken is je lichaam namelijk gewend aan deze workout en moet je er een tandje bij zetten, wil je een betere conditie krijgen en blijvend gewicht verliezen.

Want hoe fitter je wordt, hoe meer nieuwe prikkels je lichaam nodig heeft om een goede vetverbranding voort te zetten. Daarom is het dus goed om na deze zes weken intervallen en sprintjes aan je renschema toe te voegen. Door intervallen komt je lichaam even in een hoge capaciteit en verbruik je meer zuurstof om te presteren en te herstellen, waardoor je in de 48 uur na je training meer calorieën verbrandt.

Beginnen met hardlopen

Wil jij graag beginnen met hardlopen en de eerste stappen zetten naar een betere conditie of een lager vetpercentage? Of loop je al hard en wil je je tijd verbeteren? Meld je dan nu aan voor onze 10-weekse online training Start to Run!

Women's Health

Deel 1: de gouden regels voor effectieve vetverbranding

Zet je wekker

Zet je wekker wat vroeger en ga een rondje hardlopen voor het ontbijt. Volgens een studie gepubliceerd door Journal of Physiology werkt het verbranden van calorieën effectiever als je dit in de ochtend voor het ontbijt doet.

Geen weegschaal

Vermijd de weegschaal als je net begint met rennen. Je komt namelijk op het begin misschien zelfs meer aan dan je zou denken. Want je verbrandt niet alleen calorieën, maar je creëert ook meer spiermassa. En laten spieren nou net wat zwaarder zijn dan vet. Het heeft dus geen zin om te veel op je gewicht te letten. Veel belangrijker is hoe je in je vel zit.

Pas op met je sportdrankjes

Hoe lekker ze ook zijn, deze drankjes zitten vaak vol met calorieën en suikers. Pas dus op met te veel van deze zoete caloriebommen te drinken.

Deel 2: boost je uithoudingsvermogen

Next level

Je tilt automatisch je uithoudingsvermogen, naarmate je langer en sneller rent, naar een hoger niveau. Door lang achter elkaar op je top te trainen, doe je een beroep op je vetreserves. Het duurt even voor je zover bent, maar dan kan je pas echt goed vet verbranden.

Traag proces

Als het om hardlopen gaat: hou het steady. Dat is op de lange termijn de beste manier om calorieën te verbranden. Hoe intensiever je training is, denk aan intervallen en sprintjes, hoe meer je lichaam op koolhydraten leunt. Probeer bijvoorbeeld één keer per week een intervaltraining te doen, een andere dag op vol gas te rennen en de andere dagen op een normale snelheid voor het beste resultaat. Door het opbouwen van je uithoudingsvermogen zal je lichaam sneller gebruik maken van je vetreserves.

Reserves

De volgende fase is om te trainen in een ‘uitgeputte’ staat die je lichaam dwingt toegang te krijgen tot de vetreserves voor energie. Dit werkt pas echt goed als je een ervaren renner bent en een goed uithoudingsvermogen hebt. Volgens een artikel van de University of Dundee, gepubliceerd in European Journal of Sport Science, gaat het lichaam op zoek naar alternatieve brandstof als er geen carbs (koolhydraten) beschikbaar zijn. Deze brandstof haalt je lichaam uit je billen, dijen en buik en hierdoor verbeter je ook nog eens je uithoudingsvermogen aanzienlijk.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Hardlopen