Wat is niacinamide en waarom is het goed voor je huid?

Het ingrediënt wordt steeds populairder en niet zonder reden.

vrouw bewondert haar huid in de spiegel
GettyGetty Images

De naam niacinamide heb je wellicht weleens voorbij zien komen. Dit geliefde ingrediënt is razend populair geworden in de huidverzorgingsindustrie. Je kunt niacinamide vinden in de vorm van serums of als ingrediënt in bijvoorbeeld een toner of face wash. Maar wat is niacinamide nu eigenlijk precies en waarom zou je het een onderdeel van je skincare routine moeten maken?

Wat is niacinamide?

Niacinamide staat ook wel bekend als vitamine B3 of nicotinamide. We krijgen dit belangrijke stofje al grotendeels binnen door onze voeding, maar slechts een klein deel daarvan wordt opgeslagen in ons lichaam.

Omdat B-vitamines zorgen voor een goede spijsvertering en helpen om je huid, haar en zenuwstelsel gezond te houden, is het belangrijk dat we voldoende binnenkrijgen. Doordat vitamine B3 een oplosbare vitamine is, is het gemakkelijk toe te voegen in bijvoorbeeld een serum of crème.

De voordelen van niacinamide voor je huid

Het is niet voor niets dat steeds meer huidproducten met niacinamide in de schappen komen te liggen. Het heeft bewezen een effectieve multitasker te zijn die je huid op allerlei soorten manieren kan helpen.

Naast dat niacinamide zorgt voor een verbetering van de textuur van je huid, hyperpigmentatie en vlekjes op het gezicht, helpt het ook tegen fijne lijntjes en het verminderen van grove poriën.

Een groot voordeel ten opzichte van sommige andere stoffen is dat niacinamide goed wordt verdragen door de huid. Hierdoor heb je met niacinamide geen last van bijwerkingen zoals irritatie, roodheid en jeuk, wat het een ideaal middel maakt voor in cosmetische producten.

Mocht je last hebben van een huid die wat vettiger is, dan kan niacinamide ook dé oplossing zijn. Het helpt namelijk om de talgproductie in balans te brengen waardoor je op ten duur minder last zult hebben van een vette huid.

Niacinamide van The Ordinary

Vooral het niacinamideserum van The Ordinary ontvangt veel applaus in beautyland. De hoge concentratie van 10% niacinamide wordt in deze formule ondersteund door zink en andere ingrediënten die samen talgregulerend werken. Bonus: het serum van The Ordinary heeft een heel fijn prijsje!

Met welke producten kan je niacinamide veilig combineren?

Omdat niacinamide op waterbasis is, kun je het goed kunt combineren met andere serums die ook 'water based' zijn, zoals bijvoorbeeld hyaluronzuur.

Je kunt niacinamide beter niet combineren met vitamine C op je huid. Wil je toch een serum of crème met vitamine C gebruiken? Smeer dan de niacinamide in de ochtend en vitamine C in de avond. Ook zuren kunt je beter niet in combinatie gebruiken met niacinamide. Salicylzuur bijvoorbeeld, doet wonderen voor je huid, want je verwijdert er dode huidcellen, talg en onzuiverheden mee, maar mix het niet met niacinamide.

Hoe gebruik je niacinamide in je routine?

Niacinamide wordt in allerlei verschillende producten gebruikt als ingrediënt zoals reinigers en toners. Niacinamideserum wordt vaak gebruikt in combinatie met andere huidverzorgingsproducten.

Voor het beste resultaat is het verstandig om je niacinamide producten twee keer per dag aan te brengen. Nog een voordeel: je kunt niet teveel niacinamide gebruiken (in tegenstelling tot veel zuren). Na het wassen van je gezicht breng je een beetje van het serum aan op het hele gezicht vóór je zwaardere crèmes en oliën, zowel 's ochtends als 's avonds.

Bron: International Journal of Cosmetic Sience, dermatologic surgery, JCD Journal of Cosmetic Dermatology

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Beauty